Gardinguide

Hur breda ska gardiner vara?

Att välja rätt bredd på en gardin är oerhört viktigt – fel gardinbredd förstör snabbt helhetsintrycket av dina fönster. Här är några viktiga saker att tänka på.

Singelbredd

Singelbredd i wave: Våra gardiner i singelbredd är 150 cm breda. De blir som minst cirka 25 cm och som mest 75 cm vid upphängning.

Singelbredd i veckband: Våra gardiner i singelbredd är 150 cm breda. De blir som minst cirka 50 cm och som mest 100 cm vid upphängning

Dubbelbredd

Dubbelbredd i wave: Våra gardiner i singelbredd är 300 cm breda. De blir som minst cirka 50 cm och som mest 150 cm vid upphängning.

Dubbelbredd i veckband: Våra gardiner i dubbelbredd är 300 cm breda. De blir som minst cirka 75 cm och som mest 200 cm vid upphängning.

Förminska inte ditt fönster

Fönster är vackra, visa dem!

Beroende på hur du hänger dina gardiner kan du både förminska och förstöra intrycket av dina fönster. En gardinskena som är lika bred som, eller bara någon decimeter bredare än fönstret, kommer göra att gardinerna täcker ganska mycket av fönstret. Detta gör att fönstret i själva verket ser mycket mindre ut än vad det är.

Lösning: Häng brett. Gardinskenan ska vara längre än vad fönstret är brett, då kan du placera gardinerna på sidan om fönstret och maxa ljusinsläppet.

En bra tumregel är att välja gardiner som är dubbelt så breda som fönstret, då ser det snyggt ut även när gardinerna är fördragna.

Välj inte för smala gardiner

De flesta köper ett par gardiner och hänger en gardin på varsin sida av fönstret. Har man dock ett större fönsterparti kan det lätt se tanigt ut med en smal gardin. Det blir inte proportionerligt med riktigt stora fönster och väldigt smala gardiner.

Lösning: Mer tyg! Fyll ut ordentligt, det blir direkt mycket snyggare. Du kan antingen måttbeställa gardiner med dubbel bredd eller välja att köpa en till uppsättning gardiner. För de flesta stora fönster räcker det med två stycken gardiner på vardera sida, men det gör en oerhört stor skillnad mot att bara ha en.

Behöver du hjälp?

Vi hjälper dig på plats med mätning, gardinplanering och tygval. Oavsett om du är en privatperson eller ett företag visar vi dig vägen till det perfekta resultatet för. Vi tycker att alla hem och företag förtjänar att ha fina gardiner. Därför erbjuder vi proffshjälp på plats - helt utan kostnad.